Przysmaki kuchni marokańskiej

Bajka, w której znajdujemy idealną mieszankę kolorów, smaków i radości życia to Maroko, z jednej strony gorące, z drugiej chłodne. Specyficzny klimat, położenie i mieszanka kulturowa tego miejsca raczy każdego z gości majstersztykiem kulinarnych specjałów, które nigdy nie przestają zaskakiwać i na zawsze pozostają w pamięci. Smaki kuchni marokańskiej są niczym mapa, która wyznacza najciekawsze miejsca, pozwalając odkryć kolejne cenne skarby i zabrać je ze sobą.

W kociołku wrażeń

Na samym środku miasta znajduje się osobliwy plac targowy, na którym oprócz lokalnych, urokliwych bibelotów można rozpocząć swoją kulinarną podróż. Suk – centrum kuchni marokańskiej, będące jednocześnie tętniącym życiem targiem, na którym można znaleźć dosłownie wszystko – także wybitne smaki. Kuchnia marokańska to kuchnia arabska z przewagą wpływów berberyjskich. To właśnie z nich słynie powszechnie znany kuskus, który w tamtejszym rozumieniu jest jedną z głównych potraw przyrządzaną na niezliczoną ilość sposobów.

Najpopularniejszym, flagowym przysmakiem jest oczywiście tadżin, będący swoistym połączeniem duszonego mięsa z jarzynami i różnymi dodatkami. Jednoznacznie kojarzony z Marokiem, dostępny zarówno na targach, jak i w restauracjach jest kwintesencją doskonałości. Danie przygotowuje się w dwuczęściowym, glinianym naczyniu o wyrazistej i niepowtarzalnej, stożkowej pokrywce. Jednym z tych, które koniecznie trzeba spróbować jest tadżin sporządzony z baraniny z dodatkiem śliwki, cebuli i jajka. Natomiast klasyczna wersja łączy w sobie jagnięcinę, daktyle, migdały lub kurczaka, kiszone cytryny oraz oliwki. Towarzystwem smakowym dla dania jest pyszny chlebek typu pita lub kochana w tamtych rejonach kasza kuskus.

Prosto z serca

Maroko to także ryby i owoce morza przyrządzane na wiele ciekawych i niespotykanych sposobów. Niezmiennie są to przysmaki pachnące świeżością i czarujące swoim osobliwym aromatem. To prawdziwe królestwo dla miłośników ryb prosto z kutra. Znajdziemy tutaj okonie morskie, turboty, włóczniki, flądry i tuńczyki, a oprócz tego możemy rozkochać się w smaku krewetek, ostryg i homarów. Ryba jest tutaj podstawą kolejnego kulinarnego dania popisowego, które może nie wygląda imponująco, ale porywa swoim smakiem. Mowa oczywiście o briwats – pierożkach, które kryją w sobie idealną kompozycję ryby, orzechów i ryżu ugotowanego na mleku.

Słynący ze swojej witalności Marokańczycy nie zapominają, że wszystko zaczyna się w kuchni. To właśnie tutaj podaje się najsłynniejsze danie uznawane za autentyczny afrodyzjak – pastillę. Danie kryje w sobie mielone mięso z gołębia, jajka, migdały, cynamon, cukier i szlachetny szafran. Całość zostaje doprawiona soczystą cytryną i apetycznie podana pomiędzy kawałkami ciasta.

Podróż ze smakiem

Bez najmniejszych wątpliwości, Maroko to idealne miejsce na wakacje kulinarne, które dadzą początek odkrywaniu głębi smaku autentycznych przypraw i niecodziennych połączeń. Uwielbienie do życia, ogromny szacunek do produktów i radość potrafią wyczarować prawdziwy majstersztyk na talerzu.

Dodaj komentarz